Магазин за риболов

Тежести за риболов

Тежести и олова за дънен риболов или риболов на плувка. 

Тежести за риболов

Производители риболовни стоки:

"Тежести за риболов"

Тежести за риболов

Тежестите за риболов са сред основните елементи на риболовната линия. Те обезпечават замятането на монтажа на конкретната дистанция и самозасичането на рибата.

За какво се използват тежестите за риболов

В зависимост от формата, те изпълняват различни функции. Плоските и ръбести са предназначени за линии и монтажи с твърди връзки между тежест и кука. Те не летят добре, тъй като нямат нужната за това аеродинамична форма. Удобни са и при улов на течение. За лек полет при замятане са подходящи овалните форми, а за дълги разстояния и минимално съпротивление с въздуха се използват издължени тежести с гладка форма. Тези с формата на попови лъжички се смятат за едни от най-предпазващи линията от оплитане. 

Видове тежести за риболов

В онлайн магазина на FishingTime ще намерите тежести и олово за риболов, които са:

  • тежести за плувка – различни видове тежести за монтажи, оливетки и сачми в различни грамажи;
  • тежести за дъно – разнообразни форми и грамажи, сред които олово шестограм, тролинг, антиусукващо, меко, с гумен конус и много други.

Запалените риболовци знаят, че много по-лесно е да се улови шаран с подвижно, вместо с фиксирано олово, тъй като по време на засмукване на стръвта, рибата няма да усети съмнително съпротивление. Има реки и канали, които предлагат идеални условия за риболов. Колкото по-голяма е пространството обаче, толкова повече проблеми възникват. При наличието на плавателни съдове например, се получават вълни, които трябва да бъдат преодолени. При силно течение също са необходими допълнителни мерки. Тежестта следва да се закотви здраво на дъното, за да държи линията постоянно изпъната. 

Кои са основните параметри на тежестите за риболов

Това са теглото, формата и начинът на захващане към монтажа. Значение имат и цветът, покритието и др. Теглото зависи най-вече от самата въдица, както и от дъното – колкото по-меко е то, толкова по-лека тежест трябва да се използва, за да не потъва в тинята. Формата се подбира внимателно, за да съответства на дистанцията, на особеностите на дъното и в зависимост от това дали има подводни препятствия. Според начина на захващане към монтажа, тежестите са основно с вирбели или с отверстие.

От екипа на Фишинг тайм напомняме, че тежестите не са просто къс олово. От правилния им подбор зависи успешният риболов.